Entrevista a DRAGONFLY per l’àlbum Domine XV

29 nov., 2022 | Entrevistes

dragonfly domine xv

Entrevista a Dragonfly per a sortida de l’Àlbum Domine XV.

Fa només uns dies, l’Hugo Martínez ens portava la seva ressenya del nou àlbum dels valencians Dragonfly, Domine XV. Un treball que que serveix, entre d’altres coses, per recordar aquell estimat Domine de l’any 2006. Quinze anys després, la banda ens ofereix un rentat de cara d’aquell disc i, per l’ocasió, s’ha envoltat d’un reguitzell de musics, companys i amics que han donat un nou aire a aquelles cançons de fa tants anys.

Avui, en Juanba Nadal, baixista de la banda, atén a El Rock-Òdrom per respondre a l’Hugo totes aquestes preguntes en una entrevista que esperem us sembli tan interessant com a nosaltres!

Bones xavals, un plaer tenir-vos per aquí. En primer lloc vull donar-vos l’enhorabona per aquest doble CD amb aquesta nova visió, aquest nou rentat de cara que li heu donat al vostre primer
disc. Un discasso.
Comencem l’entrevista amb unes preguntetes:

1 – Que va suposar per a la banda l’aturada de la pandèmia i com ho ha passat? Què
va suposar el canvi tan dràstic que vam patir a tot el país i en especialment a la música?

Hola, com estàs? Un plaer poder fer aquesta entrevista amb vosaltres.
La veritat és que la pandèmia, com a totes la bandes imagino, ens va fotre bastant fort. Teníem una gira per 5 països programada i vam haver de cancel·lar absolutament tot, bestretes de caixet… tot es va haver de retornar, i encara sort que no havíem tret els vols.
El que vam fer va ser aprofitar per poder acabar d’ajustar tot el referent a l’enregistrament de Domine XV, endarrerir la seva sortida i poder treballar més a fons en l’àudio del disc, cosa que avui dia agraïm enormement, perquè estem molt contents amb el resultat final.

2 – Després de l’aturada, heu trigat a treure material, Com sorgeix la idea de tornar fer música després de l’aturada?

Mai hem “tornat a fer música” perquè mai n’hem deixat de fer 😛
La veritat és que, durant pandèmia, hem continuat treballant, tant en els temes de Domine XV com en nou material per a un pròxim àlbum. No imaginem una vida sense música, i encara que tots tinguem les nostres feines paral·leles a això, no concebem deixar de compondre i viure per i per a la música.

3 – Què va suposar per a vosaltres el primer disc, Domine, de 2006?

Per a nosaltres va ser un salt. De ser una banda que tocava al local d’assaig, a passar a tocar a festivals, donar-nos a conèixer a nivell nacional i internacional, i poder començar a ficar el cap en el món més “seriós” que hi havia aleshores. Hem tingut la gran sort de poder seguir actius, malgrat els alts i baixos que hem sofert, igual que sofreixen totes les bandes i, després de tants anys, seguir al peu del canó.

4 – Què ha canviat per a vosaltres des del 2006 quan es va enregistrar aquell primer Domine fins aquest Domine XV de 2022?

Moltíssimes coses, tant a nivell tecnològic com en el personal. Els equips d’enregistrament, amplificadors i mitjans que hi ha avui dia per a enregistrar un disc no tenen res a veure amb els que hi havia fa 15-20 anys. Tot evoluciona, i també nosaltres evolucionem com a persones. En aquest darrer aspecte, som molt més madurs, i això ho hem volgut reflectir en el nostre nou treball, donant-li un tractament més acord a l’actualitat, a com ens sentim i com concebem la música avui dia.

5 – Fiquem-nos més de ple en el disc parlant primerament de la portada. Què significa aquesta portada tan semblant i diferent alhora?

Volíem conservar l’essència del disc original, amb la fada amb ales de libèl·lula, i la veritat és que Joe, el nostre il·lustrador (Arca Design), ho ha clavat. Hem volgut donar-li un toc més modern, però sense perdre l’essència del Domine que llençàvem el 2006. Per a nosaltres mantenir aquesta essència, tant a nivell gràfic com musical, era molt important.

6 – Suposo que la banda volia donar-li un toc més modern al disc, adaptant-la als nous temps i sons, amb tots els mitjans actuals. Com heu viscut vosaltres la producció del disc després de 15 anys?

És un altre món. Com et comentava abans, tot evoluciona, i els equips als quals tenim accés avui dia, no tenen res a veure amb els que vam tenir disponibles en aquells dies, malgrat haver fet la mescla i mastering a La Nave de Oseberg (Buenos Aires), que per a aquell aleshores era un referent a la indústria.
El Domine actual ha estat enregistrat per Raúl Abellán, i després mesclat i masteritzat a Domination Studio de Simone Mularoni (DGM), guitarrista i productor amb qui ja vam treballar en el nostre disc Atles i que, per a nosaltres, té exactament la visió que desitgem de com volem que soni la nostra banda.

7 – Avui dia és sovinteja fer discos homenatges de les pròpies bandes però vosaltres ho heu fet d’una manera diferent. No sols heu re enregistrat el disc, sinó que heu convidat a grans músics i amics per a participar en un segon disc. Com sorgeix aquesta idea de convidar a musicassos perquè col·laborin en aquests temes?

Perquè sempre ens hem caracteritzat per ficar alguna col·laboració en els nostres discos. En aquest cas volíem anar un pas més enllà i vam començar a cridar a amics. Per sort, durant aquests anys de marxa hem collit moltíssimes amistats i tots de seguida es van bolcar en el projecte sense dubtar-ho. Ens sentim molt afortunats, perquè amb el seu talent, han elevat aquest àlbum a un altre nivell.

dragonfly domine XV

8 – Aquesta vegada no compteu amb la col·laboració de Barilari ni Leo Jiménez, però teniu a musicassos com Pacho Brea d’Ankhara, Tete i Niko de Saratoga o Narci i Migue de Saurom, entre altres.
Teniu en ment fer cap concert convidant a alguns dels col·laboradors que surten al disc?

De moment no hi ha res planejat per a portar al directe, però no descartem res. Potser fem alguna cosa a Madrid i podem convidar a diversos dels nostres amics perquè portin el seu talent al directe al costat de Dragonfly.

9 – Aquests últims anys, estem presenciant el nou ressorgiment del format vinil, i avui dia es dóna treure material, nou i/o antic, per a editar-lo en format vinil. Es té al cap editar aquest nou treball o algun d’anterior, en aquest format?

No és una cosa que hàgim contemplat al 100%. Si que ha sorgit el comentari, i potser fem una petita tirada de col·lecció, a veure què tal es dona la cosa. De moment hem llançat un munt de material que podeu veure a la botiga virtual de la banda: https://artgatesrecords.com/store/es/dragonfly

10 – Ara com ara, sou una una banda que s’ha apuntat a la llista de grups que han creuat el toll, quan abans només ho feien les més importants. Com us sentiu per formar part d’aquestes bandes?

Ens sentim immensament honrats per haver fet una cosa així. Acabem de tornar de la nostra vuitena gira internacional, aquesta vegada per terres Mexicanes, on hem pogut tocar en 8 xous les últimes 2 setmanes. La veritat és que per a un músic és una cosa increïble poder portar més enllà del seu país el seu treball i que sigui a més tan ben valorat a l’altre costat del globus.

Amèrica llatina és un altre món en quant a la música rock i metall, sense desmerèixer al públic espanyol. La veritat és que un bocinet dels nostres cors es queda allà cada vegada que hi anem.

11 – Suposo que teniu pensament de realitzar una gira presentant aquesta nova visió de Domine XV i ja heu anunciat una sèrie de dates per Mèxic, però la pregunta és clara:
Hi haurà gira de domini XV a Espanya? I si és així, podeu avançar-nos-en alguna data?

Exacte, com et comentava, tot just hem tornat de la gira per Mèxic, on vam fer 8 dates, 2 d’elles al costat dels nostres companys de Saratoga. Ara mateix estem planificant algunes dates per a partir de febrer, i també alguns festivals en els quals ja hem estat confirmats però dels que encara no podem anunciar res, ja que ells encara no ho han fet 😉
Fins a febrer estarem treballant en el DVD que hem enregistrat en directe al Circo Volador, a Ciutat de Mèxic.

12 – Parlem de futur. El 2019 surt el vostre disc Zeitgeist, des d’aleshores no tenim material “nou” de la banda. Hi ha plans per a treure res nou? Ens podeu avançar quelcom?

Actualment ens trobem en procés de composició per a un disc que esperem que vegi la llum a la fi de 2023 o principis de 2024 si tot va segons el planejat. No hem deixat de crear en cap moment i estem amb més ganes de mai de treballar i seguir endavant amb la formació més forta de la història de Dragonfly.

13 – Podeu acomiadar l’entrevista vosaltres mateixos.

Moltíssimes gràcies per convidar-nos a fer aquesta entrevista i salutacions a tots els seguidors del Rock-Òdrom! Ens veiem als escenaris!

Pots llegir aquesta entrevista en castellà a The Sentinel.

Una entrevista d’Hugo Martínez

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram, YouTube i Twitter!

corvus

Hugo Martínez

Amant i col·leccionista de Heavy Metal en castellà. Als 13 anys vaig començar a comprar discos i amb el temps em vaig adonar que aquesta malaltia anomenada col·leccionisme s'apoderava de mi.

Les meves col·leccions, el que cerco i dades d’interès: https://elquintoinfierno.jimdofree.com/

Vídeos de part de la meva col·lecció: https://www.youtube.com/channel/UC5Grfb7Bg9M13O7aEtCI35g

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú