ASFALTO Dice Adiós

21 oct., 2022 | Cròniques

asfalto dice adiós

ASFALTO Dice Adiós | Asociación de Artistas y Ejecutantes (Madrid) | Dimecres 19 Octubre 2022

Crònica publicada originalment en castellà a The Sentinel

La notícia em va arribar fa unes setmanes. I no puc dir que em sorprengués, perquè em consta que fa temps que Julio Castejón estava sospesant la decisió de donar per conclosa la carrera d’Asfalto. Però, malgrat això, el cessament d’activitat d’un dels grups que ha marcat la meva vida la sento com quelcom meu, la seva música m’ha acompanyat des de la meva adolescència i ara que la banda tanca la seva història, una part de la meva el sent com una cosa personal.

Asfalto sempre ha intentat fer les coses bé. Amb classe i elegància. I aquest comiat no seria una excepció. Per aquest motiu, l’anunci oficial del comiat havia de ser en un esdeveniment acord a la seva brillant trajectòria.

La cita va tenir lloc a la Sala d’actes de l’Associació d’Artistes i Executants (AIE), un entorn òptim per a un esdeveniment d’aquestes característiques. Allà hi anem, prèvia invitació, molts dels qui d’una manera o una altra hem estat lligats a la trajectòria d’Asfalto, tant membres actuals com molts ex components del grup, així com músics d’altres bandes (per allà vam veure a Carlos de Castro, José Carlos Molina, “Nano Hervás”, Óscar Sancho, José Martos, Carlos Guardado, José Barta, Ángel Belinchón, Juanjo Temiño, etc,), mitjans de comunicació (entre els quals jo m’incloïa) i altres persones que han tingut el seu lloc en algun moment de la història d’Asfalto.

 

asfalto dice adiós

En un lloc elevat, una taula presidencial i un faristol allotjarien als personatges destacats de la nit. Per a començar l’esdeveniment, Johan Cheka (mànager d’Asfalto els darrers 9 anys) ens va donar la benvinguda, va agrair la nostra presència i va justificar la confecció de la taula de contertulians com una representació de totes les èpoques d’Asfalto al llarg dels seus 50 anys d’història. Per això, els brillants músics que estaven a la taula van ser Julio Castejón, Enrique Cagide, Jorge García Banegas, Miguel Oñate, Raúl Santana i Paul Castejón. Durant uns minuts, Johan Cheka va anar comentant els canvis esdevinguts en el si de la banda durant aquestes 5 dècades, fent esment a cadascun dels músics asseguts a la taula. Després d’això, en les dues pantalles de vídeo col·locades sobre la taula es va projectar un vídeo creat per Paul Castejón en el qual es va repassar fotogràficament tota la història d’Asfalto.

Al final del vídeo, Julio Castejón va prendre la paraula des del faristol. Primerament va agrair la presència de tots els assistents a l’esdeveniment i va comentar també les absències destacades d’alguns músics que haurien d’haver estat, uns per impossibilitat física en trobar-se lluny d’Espanya i altres per pròpia decisió, referint-se (sense nomenar-los, però no calia) a José Luis Jiménez i Lele Laina, els quals havien declinat la invitació. Després, Julio va voler recordar, un a un i amb les seves respectives fotografies en les pantalles de vídeo, a tots aquells que van passar per Asfalto i desgraciadament ja no estan entre nosaltres, des del mànager Javier Gálvez fins a Mario del Olmo (fundador d’Asfalto i qui va triar el seu nom) passant per músics com Terry Barrios i altres persones vinculades a la banda (tècnics, pipes, etc.). Julio va finalitzar nomenant a tots els músics que han passat per Asfalto en algun moment, ja fora en disc o en directe, encara que fos de manera puntual.

Al final de la intervenció de Julio Castejón, a les pantalles de vídeo vam poder veure a alguns personatges destacats que no havien pogut assistir però que van voler enviar una salutació i el seu reconeixement, com Vicente “Mariskal” Romero, Paco Ventura (Medina Azahara), John Helliwell (Supertramp), Manuel Martínez (Medina Azahara), entre d’altres, a més de Carlos de Castro (Barón Rojo), qui sí que era a la sala.

asfalto dice adiós

En finalitzar els vídeos, de nou Johan Cheka va prendre la paraula des del faristol per a anunciar-nos el concert de comiat amb el qual Asfalto donarà per conclosa la seva carrera i que serà el 13 de maig de 2023 a la sala La Riviera de Madrid. Asfalto Dice Adiós, un concert que s’aveïna memorable, emotiu i en el qual donaran tot per a que, segons paraules textuals, “sigui el millor concert d’Asfalto en la seva història”.

Seguidament, Jorge García Banegas va prendre la paraula per a parlar-nos de la seva experiència a Asfalto i les circumstàncies en les quals li van oferir i va acceptar la seva entrada a la banda, poc temps després d’arribar a Espanya des del seu Uruguai natal. Un tros de la història d’Asfalto de boca d’un dels components que van marcar la segona etapa del grup.

En finalitzar les intervencions es va obrir un torn de preguntes als mitjans especialitzats que érem presents, a les quals van respondre amb la sinceritat i proximitat habitual. També va haver-hi uns comentaris plens de simpatia per part de Vicky, Luisi i Susi, conegudes com “Las Supremas de Móstoles” i a les quals jo prefereixo nomenar com les cantants (excepcionals, per cert) de Jerusalem. A més de les seves veus privilegiades i la seva gràcia innata, la seva trajectòria personal sempre ha estat lligada a Julio Castejón.

Per a finalitzar l’esdeveniment, Paul Castejón va prendre la paraula i va explicar, des del seu punt de vista, com ha viscut Asfalto des de la seva infantesa, adolescència i després en integrar-se en la banda en la seva etapa d’adult, així com la forma en què Asfalto ha modelat la seva manera de ser com a persona. Les seves paraules, en la que potser era la millor intervenció de la nit, van acabar en una abraçada pare-fill en el qual Julio no va poder evitar emocionar-se.

topo sala independance club

Com deia a l’inici d’aquest article, Asfalto se’n va i amb ell marxa també una part de nosaltres. De tots aquells que en algun moment de les nostres vides ens vam enganxar a la seva música, que ens van arribar les seves lletres i que, en definitiva, es van convertir en part de nosaltres mateixos.

Asfalto s’acaba? Definitivament no. Perquè encara que la seva activitat cessi, Asfalto sempre existirà dins del cor de molts de nosaltres.

Una Crònica De Santiago Fernández.

Segueix El Rock-Òdrom a Youtube, Telegram i Twitter!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú