DRAGONFLY Domine XV

18 nov., 2022 | Ressenyes

dragonfly domine XV

DRAGONFLY Domine XV | Data de sortida: 11 Novembre 2022 | Segell: Art Gates Records

Per fi tenim el nou dels valencians Dragonfly, Domine XV. Es tracta d’un nou enregistrament de la seva obra mestra, anomenada Domine que ja va ser editat l’any 2006, una de les seves obres més aclamades. En aquest nou enregistrament es mantenen els 13 talls de la seva anterior obra. A més, no sols s’atreveixen a donar-li un nou enfocament, amb un so molt més modern, amb una millor producció adaptada als nous temps i amb una nova portada que il·lustra el disc, sinó que a més, s’atreveixen a editar-lo en doble CD, amb un segon volum ple de col·laboracions de diversos músics i artistes, de la talla de Tete Novoa de Saratoga, Pacho Brea d’Ankhara, Paco Ventura de Medina Azahara o Pablo García de WarCry, per citar-ne alguns. Tot un regal per als fans.

El primer canvi, el podem veure a la portada. Aquesta vegada ens mostren una fada referent a la seva primera obra, asseguda a un tron de pedra, sota un cel blau i diferents imatges de fortaleses i castells, tot això sota el logo de la banda.

Comencem el disc parlant de la introducció, que dóna nom a l’àlbum Domine XV. Una introducció amb un so ambiental i l’òrgan de fons, que li dóna un toc tètric a l’obertura de l’àlbum.

Seguidament tenim el primer tall del disc, parlem del tema per excel·lència, i emblema de la banda, “Sólo depende de ti”, del que ja vam tenir un videoclip com a primer avançament fa ja algunes setmanes, donant-li un so molt més treballat i més modern. Els cors són destacables i notables en totes les parts de l’àlbum. Seguidament, “Entre el odio y la pasión”, un altre dels clàssics de la banda. El teclat acompanya a la veu acompanyant-la en la major part del tema, cosa que s’interpreta com un duet entre tots dos. En la versió original, podríem gaudir de la col·laboració del gran Leo Jiménez, però no se’l troba a faltar en aquesta nova visió del tema.

“Delirio eterno” és el següent, un tema a mig temps, que obre amb el teclat seguit del baix, amb una tornada amb veu sublim acompanyat en tot moment del teclat, amb un solo de guitarra amb un toc clàssic.

Seguim amb “El nuevo Judas”, un tema per al delit dels més guitarrers, amb un dels solos més llargs de tot el disc, més de dos minuts de solo, on els canvis de temps són notoris. A més, durant uns segons, s’atreveixen a interpretar una peça de Mozart. En aquesta “batalla” de solos, s’hi uneix també el baix.

dragonfly domine XV

“Estrella” és la següent. En aquesta ocasió no tenim el plaer d’escoltar la veu de Barilari, qui ja va aparèixer en la seva primera obra. En aquesta ocasió tenim un tema amb una obertura diria que massa llarga, que desemboca en una veu bastant interessant durant tot el tema, encara que si bé és cert que és un tema força lineal.

“Àries” un tall instrumental amb un piano molt marcat durant més de dos minuts i mig que ens transporta a “Vuelve a mi” la balada del disc, que ens mostra una veu molt més calmada donant-li l’enfocament de melancolia que ens ofereix el tema. Estem davant el tema més llarg del disc, gairebé 8 minuts.

“En los confines del infierno” ens fa despertar, ens retorna al doble bombo i teclat dignes del Power Metal tradicional que desemboca en guitarra i veu. Encara que personalment les estrofes em semblen més atractives que la pròpia tornada, és un tema molt treballat.

“Guárdame en ti”, seguint el deixant de l’anterior tema, aquesta es presenta amb tocs electrònics, un altre tema veloç, que ens mostra una tornada contundent. Es nota quan es tenen diversos cantants a la banda l’enfocament que poden aportar. El que més destaca és el teclat i la guitarra que fan que juguin simultàniament amb totes dues veus.

Arribant a la part final de l’àlbum de Dragonfly Domine XV, trobem “Paganini suite” una altra de les peces instrumentals del disc, però aquesta vegada canviem el teclat per la guitarra, simplement brillant. “Sin salida” és la següent, un tema creixent, on una bona tornada aporta la força necessària a un fraseig més lineal.

I finalment “Dragonfly”, el tema que dóna nom a la banda, ens retorna al so més Power Metal, on la banda mostra amb escreix el seu poder, amb una tornada acompanyada en tot moment del teclat, la part del solo amb les tecles és sublim i tot això sota la supervisió del baix, per a després acabar amb la tornada i una final apoteòsic, digne de la banda.

En definitiva, en nou treball de Dragonfly, Domine XV, és digne del seu antecessor, no tan sols han volgut mantenir l’essència, la potència i les ganes, si no que han sabut donar-li el toc simfònic i Power Metal que caracteritza a la banda. A més regalant-nos un segon àlbum, donant-li un enfocament diferent als temes convidant a diversos músics i cantants, que més aviat que un aniversari de la seva anterior obra, és més un regal per als seus fans.

Aquest nou treball està disponible a la botiga en línia d’Art Gates Records, on a part d’aquest nou treball, es pot aconseguir diferent marxandatge de la banda.

Pots llegir aquesta ressenya en castellà a The Sentinel.

Una ressenya d’Hugo Martínez

Aquí tens totes les ressenyes d’El Rock-Òdrom.

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram, YouTube i Twitter!

corvus

Hugo Martínez

Amant i col·leccionista de Heavy Metal en castellà. Als 13 anys vaig començar a comprar discos i amb el temps em vaig adonar que aquesta malaltia anomenada col·leccionisme s'apoderava de mi.

Les meves col·leccions, el que cerco i dades d’interès: https://elquintoinfierno.jimdofree.com/

Vídeos de part de la meva col·lecció: https://www.youtube.com/channel/UC5Grfb7Bg9M13O7aEtCI35g

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú