GABY Y LOS GATOS SALVAJES: Diez Minutos En Tu Corazón

3 gen., 2022 | Ressenyes

gaby y los gatos salvajes

GABY Y LOS GATOS SALVAJES Diez Minutos En Tu Corazón // Data de sortida: 30 Abril 2021 // Segell: The Fish Factory

Ressenya publicada originalment en castellà a The Sentinel

Quan parlem de pioners del Rock espanyol, a tots se’ns venen a la ment una sèrie de grups històrics que van posar, amb molt de mèrit i esforç, les primeres pedres sobre les quals després es va construir tota l’escena a Espanya. La majoria d’aquestes bandes eren de Madrid, on hi havia una escena potent i se situaven la gran majoria de Companyies Discogràfiques. De Madrid eren Ñu, Asfalto, Cucharada, Leño, Coz, Burning, Cafru… i molts més. Fora de Madrid, molts altres grups aixecaven l’escena amb igual o més mèrit, allunyats del suport que se’ls donava en la capital. Especialment importants eren els casos de Storm a Sevilla, Bloque a Cantàbria i Los Salvajes a Barcelona.

Gaby Alegret era el cantant d’aquell grup anomenat Los Savajes que rockejava fort a Barcelona als ’60. El seu nom té un lloc guanyat a pols a la història del Rock espanyol, en aquells temps en què el rock s’havia d’obrir pas en la difícil societat d’un país en el qual la dictadura, la repressió, la censura i la “Llei de perillositat social” vigent feia que ser rocker fos una activitat de risc. Així i tot, Los Salvajes, amb aquest deix inconfusible als Rolling Stones, s’ho van manegar per a deixar-nos un bon nombre d’enregistraments entre 1964 i 1969.

Passats els anys i després d’una reunió en la qual Gaby Alegret no va ser-hi present, aquest es va decidir en 2018 a treure un disc sota el nom de Gaby Y Los Gatos Salvajes que es va anomenar “Vientos de libertad” del qual en el seu moment vaig donar la meva opinió AQUÍ.

gaby y los gatos salvajes

Tres anys i una pandèmia després, Gaby Alegret torna a la càrrega amb un altre disc, “Diez minutos en tu corazón”, on recupera el seu gust per fer Rock and roll, les seves influències i una bona càrrega de nostàlgia. Si ens posem al lloc d’Alegret, podem sentir aquesta mirada enrere, aquest repàs a la seva vida musical i com ha plasmat tot això en aquest nou disc.

Per a l’enregistrament, Gaby Alegret s’ha acompanyat de bons músics: Jordi Marquès (guitarra), Sue Gere (baix) i Francis Rabassa (bateria), als quals cal afegir les veus de Nina Olivé i Marc Corso (Slavedown) i la guitarra d’Andreu Runo en 3 dels temes. Tots ells compleixen la seva comesa amb brillantor el que, unit al bon so del disc, permeten gaudir dels temes amb el nivell de qualitat amb què van ser concebuts.

Com deia, el disc (o bona part d’ell) és un homenatge al passat de Gaby Alegret i les seves influències. No en va s’inclouen diverses adaptacions de temes de grups anglosaxons dels ’60, com “Es mejor” (versió de l’himne de la Motown “Reach Out I´ll Be There” dels Four Tops), una més desconeguda “Cadillac” (d’un grup anglès anomenat The Renegades”), una nova versió del “Corre corre” que ja va gravar amb Los Salvajes als ’60 (adaptació del meravellós “Keep On Running” de The Spencer Davies Group), igual que “Algo de títere”, adaptació trepidant del “Jumping Jack Flash” de The Rolling Stones que també va gravar amb Los Salvajes en el seu moment i al qual hi ha afegit una picada d’ullet final al també stonià “It´s Only Rock and roll (But I Like It)”

A més d’aquestes adaptacions al castellà de temes mítics dels ’60, aquest homenatge als seus inicis s’amplia amb “Your Revolution”, de clara dedicatòria a The Beatles, inserint-hi fins i tot diversos dels seus títols a lletra de la cançó. Per si no fos prou, el primer tema (“Así soy yo”) és una picada d’ullet a aquell “Soy así” de Los Salvajes i la lletra de “Hace más de 50” és un record nostàlgic dels bons temps.

El disc conté una altra versió, per a mi molt sorprenent, en adaptar i re-arrenjar “Siempre en mi”, originalment una balada dels madrilenys Marshall Monroe, per a convertir-ho en un Rock and roll més mogut i amb unes guitarres que recorden inevitablement als Stones.

La resta del disc camina entre el Rock pausat de “Sorpréndeme” (amb una gran feina del guitarrista Jordi Marquès), el Rock and roll de “Marchate con Dios” o “Traidor traidor” (amb una lletra bel·ligerant amb els grups tribut) i temes més delicats, com la dolça cançó d’amor que és “Isabella”.

“Diez minutos en tu corazón” és, en el seu conjunt, un disc dedicat sobretot als vells rockers, aquells que per edat van viure els inicis del rock a Espanya als ’60, i també per a tots aquells als que ens va enxampar una mica més tard però que ens vam anar enganxant a aquest corrent que ens ha portat fins aquí. Però també per als que vegin en la música una manera de passejar per la història, valorar-la i conèixer l’actualitat de Gaby Alegret, un dels grans.

Només per això, ja s’ho mereix.

Una Ressenya De Santiago Fernández.

Segueix El Rock-Òdrom a Youtube, Telegram i Twitter!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú