Game: Fake News

4 nov., 2020 | Ressenyes

game fake news

Game: Fake News // Data de sortida: 11 Setembre 2020 // Segell: Autoeditat

Ressenya publicada originalment en castellà a The Sentinel

Quan el web The Sentinel va començar a fer camí, fa ja dues dècades, vam posar en marxa una secció anomenada “Maquetes” que tenia molt de moviment. Molts grups nous i/o amb pocs recursos ens ens feien arribar les seves demos per a analitzar en aquest apartat. Eren enregistraments fets amb mitjans limitats, amb l’objectiu de donar-se a conèixer, presentar les seves cançons als locals on volien actuar i oferir un record als seus amics i reunits. En molts casos també servien per a intentar que una de les Companyies de Discos de l’època es fixés en el grup i procedís al seu fitxatge.

En aquests 20 anys moltes coses han canviat. A hores d’ara, la tecnologia ha avançat prou perquè qualsevol grup pugui gravar un disc, eliminant aquest pas previ que era una maqueta. Amb prou feines sobreviuen Companyies de Discos, així que la l’auto producció és una opció a la qual han d’agafar-se la majoria de les bandes. Així doncs, en aquests temps que corren, qualsevol grup amb ganes i uns petits estalvis pot editar un disc que cobreixi els objectius que abans cercava una maqueta. Aquesta situació ha portat molts avantatges, permetent als grups presentar-se amb més qualitat davant el seu públic.

No obstant això, hi ha un inconvenient: Abans tothom tenia al cap les limitacions que tenien les maquetes i, per tant, era fàcil ser comprensiu davant defectes com el so millorable, presentació espartana o composicions i execució “en creixement”, en ser demos de grups en plena fase de desenvolupament. No obstant això, ara tots són “discos” i cauen en el mateix sac, tant les produccions professionals de grups consagrats com els petits llançaments de bandes amb moltes menys pretensions.

Un dels grups inclosos en aquest últim col·lectiu és Game. Formats a Móstoles (Madrid), els seus músics són un grup d’amics que toquen pel plaer de fer-ho i que, amb mitjans limitats, de tant en tant treuen un disc que presenten als mitjans, venen en els seus concerts i regalen als seus amics. Una manera d’entendre la seva activitat tan respectable com qualsevol altra, però no comparable amb el llançament d’una banda consagrada que hagi enregistrat en un estudi de molta fatxenda i hagi portat el seu disc a masteritzar a Finlàndia, poso per exemple.

Game és un exemple de tants altres grups que abans eren maqueters i que ara poden gravar-se un disc amb els seus mitjans. I així porten des de 2009, amb moltes ganes i il·lusió, alternant la seva activitat musical amb les seves obligacions laborals i personals. En aquest temps han editat un disc en directe (“En crudo” – 2010) i un altre en estudi (“Sueños de Rock’n Roll” “2014) i ara ens presenten aquest nou treball anomenat “Fake News”.

Tot i que en aquesta dècada llarga d’existència, Game ha tingut els habituals vaivens de músics que tenen tots els grups, “Fake News” compta amb tres dels seus membres fundadors, Edurocks (veu, guitarra), Mario Magnet (guitarra, veu) i Gabi “Dr. Rock” (baix), als quals se suma la bateria de Javi, també bateria del grup Traïció. Per a aquest disc puntualment apareixen també Javi Rubio fent cors i ficant guitarres en un parell de temes i Arturo “Lynn” en una col·laboració a la bateria en un altre.

Els temes de “Fake News” mostren els gustos i influències dels seus músics, criats a l’abric del Hard Rock i Heavy Metal vuitanter, com mostren les influències de Scorpions a “Sálvame” o la pròpia “Fake News”, la intro de baix tipus Black Sabbath de “Alone In The Dark”, les veus herència de Metallica a “Set Of Lies” i la descarada influència d’AC/DC a “New Orleans”. Bon còctel d’ingredients en un disc que combina temes cantats en anglès i castellà, culminant amb una bonus-track anomenada “Walking On The Edge” que és el milloret del disc, tant en la notable millora del so com del propi tema en si.

Reprenent l’inici del meu comentari, “Fake news” és un disc de Categoria B, si poguéssim fer tal distinció. Seria injust posar-lo al mateix nivell de discos de grups professionals, ja que Game sortirien mal parats en tots els aspectes, ja que ni en composició, ni en execució ni en so podrien comparar-se a aquells. Això és una altra cosa, un grapat de temes enregistrats per un grup d’amics per al seu propi delit i el dels seus seguidors. Així i tot, la part instrumental compleix amb la comesa d’oferir-nos uns temes amb suficient atractiu perquè el disc transcorri de manera amena. Llàstima que les veus siguin el Taló d’Aquil·les del grup, ja que Edurocks ni Mario Magnet aconsegueixen entonar amb massa encert.

El Rock no sols són els grans llançaments, els concerts multitudinaris i els discos essencials que perduren en la història. Ben al contrari, el Rock també necessita d’un brou de cultiu, una base formada pels milers de grups aficionats que pugnen per millorar en el temps que li poden dedicar a això després de la seva activitat laboral i familiar. Aquests grups, abans anomenats maqueters, ara editen discos auto produïts com aquest “Fake News” de Game. Mai està de més acostar-se a ells, perquè a il·lusió no els guanya ningú.

Una ressenya de Santiago Fernández

 

Aqui tens totes les ressenyes d’El Rock-Òdrom

 

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram i Twitter!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú