Haches: Canciones Para Ti

9 març, 2021 | Ressenyes

haches canciones para ti

Haches: Canciones Para Ti // Data de sortida: 15 Gener 2021 // Segell: Leyenda Records

Ressenya publicada originalment en castellà a The Sentinel

Des que The Sentinel va començar a caminar, coincidint amb l’arrencada del nou segle, sempre vam tenir clar que bona part de la nostra atenció estaria dirigida als grups nous, aquelles bandes emergents que no ho tenien fàcil per a aparèixer a mitjans de comunicació professionals. I, com avui, amb algunes d’aquestes bandes novelles vam tenir una relació que anava més enllà de comentar-los el disc, atenent la seva activitat musical amb cròniques de concerts que encara podeu trobar bussejant en els articles antics del web.

En aquells primers anys del segle XXI, un dels grups amb els quals vam tenir més relació va ser Metròpolis VI, un grup madrileny amb molt de talent que arrencava la seva marxa amb la mateixa il·lusió que nosaltres. D’aquells temps ens queden les ressenyes dels seus discos “Saltos en el tiempo” (2002) i “Calma” (2006), a més de diverses cròniques dels seus concerts. Poc temps després, mentre esperàvem el seu tercer disc, la seva activitat es va anar apagant fins que de manera silenciosa van decidir llençar la tovallola.

Han passat 15 anys des de llavors i, encara que Metròpolis VI només segueix en el nostre record, alguns dels seus músics s’han reunit en una altra formació, al costat d’altres companys de viatge, per a tornar a sentir el cuquet de la música en primera persona. Així és com neix Haches.

La idea d’Haches és la conseqüència de l’obstinació de dos germans: Marcial Ortiz, qui fou cantant d’aquells Metròpolis VI, i Rubén Ortiz, guitarrista que ha estat en un altre blego anomenat Copa Turbo. Una vegada establertes les bases del que anava a ser aquest nou projecte, la configuració de la resta de la banda ha estat tan senzilla com encertada. En ella tenim a altres dos antics membres de Metròpolis VI com són els guitarristes Manuel de la Fuente i Daniel Pereira (germà de l’excepcional bateria José Antonio Pereira, dels extints Danger i amb una fulgurant carrera musical). Per a la base rítmica, Haches compta amb el concurs de Daniel Fernández al baix (Dark Moor, Holycide) i Jorge Utrera a la bateria (Avulsed, Holycide).

Serà Haches una continuació de Metròpolis VI? Ni sí ni no, sinó tot el contrari. Cert és que quatre dels seus components són els mateixos, però l’estil d’Haches ronda més el rock urbà, sense tenir el component progressiu que van tenir Metròpolis VI. No obstant això, Marcial em va dir en el seu moment que els inicis de la seva carrera estaven centrats en el rock urbà, així que Haches significa d’alguna manera un retorn als seus orígens.

Amb tot això com a preàmbul històric, “Canciones para ti” suposa el debut discogràfic d’Haches. En ell exhibeixen amb orgull el seu sentiment de barri, concretament d’Hortaleza, districte madrileny que comparteixen amb els reconeguts Porretas, als quals reten homenatge amb una adaptació d’aquell “Y aún arde Madrid” que Haches ha rebatejat com “Aún quema… Hortaleza”, amb la lletra canviada per a aquesta deferència cap al grup de Pajarillo el traspassat Rober.

Des de les primeres escoltes ens adonem que Haches no és un grup de rock urbà a l’ús. La seva traça musical està per sobre de l’habitual en aquesta mena de bandes, així com la veu de Marcial, neta, clara i ben entonada, està lluny de l’estil aiguardentós de la majoria de cantants de l’estil. L’experiència i aptituds dels components del grup doten d’un component hardrocker que enriqueix les cançons.

L’objectiu proposat en el títol del disc es compleix àmpliament, perquè està ple de bones cançons. Temes directes i frescos que enganxen tot just començar, amb veus i guitarres a un gran nivell. A més, la bona producció del disc dota a aquest treball d’un bon so que ajuda a gaudir d’aquestes cançons i de la interpretació dels músics, amb totes les pistes nítides en el seu nivell adequat

Sobre les cançons incloses en aquest treball, el nivell és alt i coherent, sense temes de farciment, encara que tinc les meves favorites. Clarament destaca “Aún quema… Hortaleza”, la revisió del “Y aún quema Madrid” de Porretas. També em quedo amb la inicial “Eres” i “Si tu no estás”, de gran qualitat. I, sobretot, “Volveremos”, tema que tanca el disc amb una dosi d’optimisme i positivitat enfront de l’any que estem patint pel confinament degut a la pandèmia.

Seria injust tractar a Haches com un grup novell. L’experiència dels seus components, el seu talent i les ganes amb les quals debuten en l’escena fan que “Canciones para ti” superi les expectatives que podrien generar-se en un disc debut. Espero que Haches hagin arribat per a quedar-se i oferir-nos més cançons amb les quals gaudir.

Com a detall addicional, la meitat dels ingressos obtinguts amb la venda del CD van destinats a ajudar a Álex, un nen de 4 anys amb paràlisi cerebral infantil, per a ajudar econòmicament als seus pares en els cars tractaments que exigeix aquesta malaltia. Chapeau!

Una ressenya de Santiago Fernández

 

Aqui tens totes les ressenyes d’El Rock-Òdrom

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram i Twitter!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú