Jorge Salán: 20 años no son nada.

26 maig, 2020 | Ressenyes

jorge salan 20 años no son nada

Ressenya publicada originalment en castellà a The Sentinel 

La carrera de Jorge Salán va començar més o menys al mateix temps que el nostre web. Als nostres arxius històrics estan els comentaris de les seves primeres maquetes i dels seus primers concerts. Ja llavors se li veia un immens potencial a aquell joveníssim guitarrista però, a força de ser sincers, ningú en aquell moment sospitava que la seva carrera arribaria a ser tan reeixida com s’ha demostrat..

Ara, 20 anys després, Jorge Salán és un músic consagrat a nivell internacional. Els més grans es disputen la seva presència i allà per on va deixa una sensació d’extraordinari músic i de persona de bon tracte. Si hi ha quecom que caracteritza a en Jorge, a més del seu enorme talent a la guitarra, és que continua sent aquesta persona tímida i humil a la qual l’èxit no se li ha pujat al cap. Ja en podrien aprendre molts altres músics que es creuen semidéus sense haver aconseguit ni la desena part del que significa ser Jorge Salán en el món de la música.

Fa uns anys es va publicar un documental anomenat «No looking back» en el qual se’ns mostrava com Jorge Salán ha arribat a ser qui és. Els seus primers passos, com va començar a treure el cap en el complicat món del rock, com es va llaurar un prestigi tocant per a Mägo de Oz i com, en definitiva, aquell jove guitarrista va arribar a ser el Jorge Salán que és avui dia.

Amb motiu del 20è aniversari de la seva carrera, Jorge Salán ha gravat un nou documental. En principi, aquest document estava destinat a acompanyar com a DVD al seu nou disc en solitari i que suposarà una tornada al rock després de diversos discos (dos en estudi i un en directe) enfocats al blues.

L’edició d’aquest nou disc està prevista per al novembre de 2020. No obstant això, a causa de la situació de confinament a la qual ens hem vist obligats per la pandèmia del Covid-19 que estem patint a tot el món, en Jorge ha decidit posar aquest documental a la disposició del públic a Youtube per un temps limitat.

Una vegada coberts els seus inicis amb aquell primer documental «No looking back», allò que trobem ara a “20 años no son nada” és la situació actual de Jorge Salán. Una visió molt completa del que és la seva carrera en l’actualitat, tant en solitari com acompanyant a grans artistes. Per això, el documental combina els seus pensaments i mostra la intimitat de la seva creativitat i la seva carrera en solitari, però també ens ensenya els seus grans assoliments acompanyant a artistes de primera talla mundial. Molts d’ells apareixen en el documental abocant les seves opinions sobre en Jorge. I tots ells coincideixen en l’enorme talla tant musical com humana del guitarrista madrileny.

Joe Lynn Turner, Dee Snider, Joel Hoekstra, Kee Marcello, Alberto Rionda, Fortu Sánchez, Jeff Scott Soto, Mike Terrana, Kutxi Romero, Donen Reed… Tots ells es mostren orgullosos d’haver tocat amb Jorge Salan i així ho expressen amb claredat. També s’expressen en el mateix sentit persones que no són músics com a Dofí Jiménez (antic manager de Jorge) i l’ex futbolista Emilio Amavisca, entre d’altres.

També es mostren imatges dels grans concerts en els quals Jorge Salán ha participat acompanyant a aquests grans artistes. Gires per Sud-amèrica, el mític creuer Monster of Rock Cruise en un transatlàntic de luxe en el qual hi ha concerts a tota hora, els grans Festivals… Tot això ens mostra el nivell de amb qui es tracta Jorge Salán en l’actualitat.

“20 años no son nada” demostra, en definitiva, qui és Jorge Salán avui dia. Un músic enorme amb el qual els rockers espanyols ens sentim orgullosament representats.

Permeteu-me que acabi aquest comentari recuperant un petit extracte de l’editorial de juny de 2017 a The Sentinel, anomenat “Vamos a contar mentiras, tralará”: “Per a triomfar cal molt de talent, però també molta feina i molt sacrifici. I encara així no és garantia de res. Però, amb tot això, triomfar no és quelcom impossible, si es porta el talent, el treball i el sacrifici fins a l’objectiu final. Que li ho preguntin a Jorge Salán.”

Doncs això.

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú