La segona edat d’or del heavy espanyol. Capítol 1 Programa #118 Dissabte 7/8/2021

7 ag., 2021 | Ràdio, Especials, Programes

edat d'or heavy metal

La segona edat d’or del Heavy Metal espanyol.

Ha costat però els especials d’El Rock-Òdrom ja han tornat. Després de donar-hi moltes voltes i escoltar alguns suggeriments, finalment he optat per fer un especial de quatre capítols de durada que vol recordar i alhora retre homenatge a la segona època daurada de heavy metal espanyol.

Si la primera coincideix amb l’explosió del rock dur a Espanya a principis dels 80 amb grups com Barón Rojo, Obús, Panzer, Banzai, Ñu o Ángeles del Infierno entre d’altres, aquesta segona època abraça les darreries del segle XX i primers anys del XXI.

Hi ha varis factors de context que ens ajuden a explicar el perquè d’aquesta segona edat d’or: D’una banda, cap a finals de la dècada dels 90 hi va haver un ressorgiment popular del heavy metal d’arrel clàssica arreu del món però especialment a Europa i encara més a Alemanya. Alhora, grups clàssics dels 80 bé tornaven a l’activitat després d’anys d’inactivitat, bé es deixaven de fallits experiments sonors fruit del desgavell de la primera meitat de la dècada, bé es rejuntaven les formacions mítiques de cada banda.

Afortunadament, sempre hi va haver grups que van mantenir encesa la flama del Heavy Metal durant aquells anys de travessa pel desert però cap a el tombant de segle, a més, va passar que tant els clàssics que tornaven a fotre guerra com els fills d’aquells heavys dels 80 van treure tot un reguitzell d’excel·lents àlbums que avui ja són clàssics del nostre rotllo.

Espanya no va ser aliena a aquell ressorgiment (malauradament, Catalunya no va esser protagonista d’aquella revifalla, no tant a peu de carrer i garitus però sí en quant a nombre de bandes protagonistes). Alguns dels clàssics dels 80 que feia anys que ho havien deixat o que estaven gairebé oblidats van treure en aquells anys alguns dels seus millors treballs, i una nova fornada de bandes treia els seus primers discos, ja exitosos aleshores, i que avui dia han esdevingut grans clàssics de la nostra escena.

A més, resulta que aquest que escriu això que ara llegeixes, va viure tota aquella època en primera persona i amb gran intensitat fa ja (embolica que fa fort) poc més poc menys de vint anys.

Amb aquesta sèrie de 4 capítols, El Rock-Òdrom pretén, amb un criteri purament personal, amb ganes de passar-ho bé i de fer-ho passar bé, recordar una època (irrepetible?) clau en la historia del metall espanyol.

No et perdis El Rock-Òdrom d’avui! No et quedis sense escoltar-lo!

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram, YouTube i Twitter

SPOILER! Sonen al llarg d'El Rock-Òdrom d'avui:

La Segona Edat d’Or del Heavy Metal Espanyol. PART 1: 1999

  1. Beethoven R.: Prepárate. Cançó que obria Ja Ja, el primer disc que la banda, una nova reencarnació dels Bella Bestia.
  2. Tierra Santa: Séptima Estrella. Aquesta cançó estava inclosa a Legendario, el segon disc dels de Logroño.
  3. Barón Rojo: Cueste Lo Que Cueste. Amb aquest àlbum recopilatori que contenia 4 cançons noves i una regravació de Resistiré, els Barón Rojo van tornar a fitxar amb una multincacional.
  4. Ankhara: No mires atrás. Els madrilenys eren part de la nova fornada de bandes i Dueño Del Tiempo va ser el seu primer àlbum i, potser, el més reeixit.
  5. Muro: España va bien. El títol d’aquesta cançó ve de que l’expresident del Gobierno de España d’aleshores, Aznar, deia aquesta frase tot sovint. La cançó formà part de l’àlbum de retorn dels Muro, Peligro Inminente.
  6. Saratoga: Vientos de guerra. Lluitant en els anys més aspres de l’escena, amb aquest disc Jero Ramiro y Nico del Hierro van reclutar uns joveníssims Leo Jiménez i Dani Pérez que van ser determinants per posar al grup al capdavant del moviment.
  7. Lujuria: Corazón de Heavy Metal. La cançó més coneguda dels Lujuria va sortir en aquell Sin Parar De Pecar que suposà un gran salt endavant en la popularitat del grup (i del seu carismàtic cantant, Oscar Sancho).
  8. Avalanch: Torquemada. Amb Llanto De Un Héroe vam descobrir com un grup d’aquí podia sonar tan bé com un grup de fora. Un dels millors àlbums de Power Metal que s’han fet mai a Espanya.

Segueix El Rock-Òdrom a Youtube, Telegram i Twitter!

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú