LUIS CRUZ Y LA FURGOBAND: Con La Música A Otra Parte

7 juny, 2022 | Ressenyes

LUIS CRUZ Y LA FURGOBAND Con La Música A Otra Parte

LUIS CRUZ Y LA FURGOBAND Con La Música A Otra Parte// Data de sortida: 9 Abril 2022 // Segell: The Fish Factory

Ressenya publicada originalment en castellà a The Sentinel

La majoria de nosaltres vam conèixer a Luis Cruz allà pel 1986 en entrar a les files de Topo i enregistrar aquell meravellós “Ciutad de músicos”. Una breu i inoblidable etapa que va tenir la seva segona part a partir del 2010, quan va tornar a acompanyar a José Luis Jiménez i Lele Laina, i que encara continua (i que duri!). A més, Luis Cruz forma actualment part de Rock Con Ñ, un projecte de versions pensat per al directe en el qual comparteix formació amb altres noms il·lustres del Rock espanyol. Entremig, cal destacar, entre altres projectes, la seva participació al musical “We Will Rock You” de Queen i l’orquestra de guitarres elèctriques Sinfonity.

Músic inquiet, aquest gran guitarrista manté intacta la seva energia, la seva passió i les seves ganes d’aportar el seu talent al rock nacional pel que, a més de tot l’exposat, Luis Cruz té també una carrera en solitari que va començar el 2017 amb “Rocker” i té ara amb “Con La Música A Otra Parte” el seu segon capítol.

En aquest segon lliurament, la “Furgoband” que li acompanya ha canviat de components. En ella es manté Luis Rodrigo com a segon guitarrista i co-productor (amb el mateix Luis Cruz) del disc. El pedigrí artístic de Luis Rodrigo (fill de Teresa Rabal i net de l’inoblidable actor Paco Rabal) i la seva professionalitat que també ha demostrat en el disc de Javier Barrado, li fan ser el lloctinent ideal per a aquest projecte. La resta de la banda la completen el baixista Rafa J. Hortes, etern component de la banda de Rosendo i ara lliure després de la jubilació del guitarrista del barri madrileny de Carabanchel, i el bateria Pedro Navarro, habitual de l’escena madrilenya i que ha passat per bandes com All Men Brothers o La Leñera, entre altres.

A més, el disc compta amb les col·laboracions de Kacho Casal (company de Luis Cruz en aquell “Ciudad de músicos” de Topo i en les files de Burning les tres últimes dècades), qui toca la bateria al tema “Gregario”, deixant a Pedro Navarro fent una batucada al costat de Jesús Almodóvar, actual bateria de Topo. Tot queda a casa. També tenim la presència d’Alberto Carrero, qui fa uns arranjaments de cordes en “Isla Esmeralda”.

LUIS CRUZ Y LA FURGOBAND Con la música a otra parte

Escoltant amb deteniment “Con la música a otra parte”, tot se’ns fa conegut. El seu estil és una barreja de tot el viscut per ell i per la banda que l’acompanya. Hi ha rock urbà, amb moments en els quals recorda a Topo i altres en els quals sona més a Rosendo, però també trobem interessants influències d’altres estils, des del rockabilly de “Como un loco” al blues de “Isla Esmeralda”, passant pel rock fanfarró de “Calor”, el ragtime de “Nos gusta la gente” o les picades d’ullet al ska de “Gregario”.

Esment a part mereix “Mi guitarra i yo”, tot un homenatge a la història del rock, tant en la música com en la lletra. Un rock and roll electritzant en el qual, com un joc, es poden anar identificant les constants referències a alguns dels temes i músics pioners de la història de la nostra música.

Vagi per davant que Luis Cruz no és un cantant, sinó “un guitarrista que canta”. Per això, no podem esperar un desplegament vocal excels, sinó que en Luis utilitza la seva veu per a explicar-nos les històries que conten les seves cançons, textos en els quals ens parla de temes tan dispars com la llibertat d’orientació sexual (“Valentina”), la denúncia social (“Silencio”) o la seva pròpia vivència com a músic (“Con la música a otra parte”).

Això sí, quan a cada tema arriba la part del solo, ens adonem de l’envergadura d’aquest guitarrista. Tècnics i amb feeling, és difícil no quedar impressionat davant solos tan descomunals com els de “Con la música a otra parte”, “Silencio”, “Gregario” o la impressionant “Isla Esmeralda”, un blues intens dedicat a Gary Moore en el qual Luis Cruz s’esplaia en la línia que ho feia el traspassat guitarrista irlandès.

Amb tot, Luis Cruz bolca en “Con la música a otra parte” tot el que la seva creativitat pot oferir i que normalment no té cabuda en Topo (la creació del qual està copada per Jiménez i Laina), Rock amb Ñ (versions) i la resta de projectes en els quals està involucrat. Per això, tots els que valorem la seva llarga i brillant trajectòria com a músic estem d’enhorabona.

Una Ressenya De Santiago Fernández.

Segueix El Rock-Òdrom a Youtube, Telegram i Twitter!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú