ReyLobo: El Octavo Pecado

27 maig, 2021 | Ressenyes

reylobo el octavo pecado

ReyLobo: El Octavo Pecado // Data de sortida: 22 Març 2021 // Segell: CD Music

“Parlar sobre els conceptes que tenen valors subjectius sempre és un risc, risc que en alguns casos val la pena i que en uns altres no tant. La poesia és un d’aquests casos, quan ens endinsem en aquesta terra erma la diferència d’opinions és tan extensa com variada però, al mateix temps, aquest petit hàbit que ens permetem, ens deixa en el pit crítica social, somnis, alegries, nostàlgies i fins i tot por”. Això em deia Libby una tarda mentre discutíem asseguts sota un ametller.
Érem joves i enregistràvem de la ràdio la música que ens agradava i l’escoltàvem una vegada i una altra fins a desgastar la cinta. El mateix fèiem amb els pocs llibres que posseíem. Però érem infinitament feliços.

Ara, en escoltar “El Octavo Pecado” he recordat aquestes paraules i per això crec que ReyLobo i la poesia s’assemblen. I sí, estic dient el que penses. Per al meu parer aquest grup fa poesia, a més de d’explicar-nos una història durant tot el disc. Però si som observadors i sabem llegir entre línies i ens deixem emportar ens adonarem de coses que hi són més enllà de la història principal.

Recordo que entre els grups que escoltàvem hi havia alguns espanyols, però cap de Múrcia. Estic segur que ens hauria encantat, que algunes de les seves cançons s’haurien fet himne, ja que es vivia una realitat que necessitava d’himnes de lluita, de protesta, de crítica, per això la poesia estava tan de “moda” entre els joves i sense lloc a dubte aquest disc hauria estat un boom total.

Les seves cançons m’han arribat d’una bona manera a la medul·la i han sabut amb cada escolta ficar-se en el meu subconscient, cosa que també fa la poesia. Crec que “La Jauría Humana” seria una de les triades per la Libby per als seus himnes personals, la veig amb aquells rínxols negres cantant a ple pulmó perquè els veïns escoltessin …marionetas de un circo que imponen su ley, vuestra arena es un sitio cruel…

Cal esmentar que el disc compta amb la producció, enregistrament i mescla d’Alberto Rionda (Avalanch, Alquimia) i que a comptat amb diverses col·laboracions en algunes cançons, sent al meu gust i sense treure mèrit a ningú la de Sonia Rubín una de les que més m’ha agradat.

Segons el mateix grup, l’àlbum es defineix com un disc conceptual que gira entorn de la pregunta existencial: Què hi ha després de la mort? No puc pas negar que aquesta pregunta hi és, i aquí és on més s’acosta a la similitud de la poesia, perquè a simple vista és així, però després és només com un ressò que hi ha de fons i els significats d’aquest variaran segons l’oïda que l’escolti. Així que no veig prudent influenciar la seva opinió donant tots els significats de cada cançó. Ja saben què fer per a buidar aquest dubte.

Jo, sense lloc a dubte, hauria defensat “Dogma” aferrissadament com la meva favorita del disc. I segurament hi hauria hagut debat per a estona per aquest motiu. Entre els possibles arguments hi seria que en aquesta cançó és on canta Sonia Rubín.
Libby sempre em criticava que m’agradaven més les veus femenines, la poesia femenina com la de Pizarnik que, per sort, amb el temps va arribar a agradar-li. Amb paciència aquesta cançó s’hauria guanyat un lloc al seu cor.

Si ella fos aquí encara, segurament em diria que perquè no va aparèixer “El Octavo Pecado” en aquells dies que tanta falta ens feia un disc com aquest, amb aquesta qualitat, amb totes aquestes variants, amb aquest anar i venir de les seves cançons, des del Power fins a una instrumental mega èpica, com és “Origen”.

ReyLobo va pel bon camí per fer-se un lloc a la història en ple segle XXI i ja estic desitjant veure que vindrà després. Ara com ara les seves cançons em van portar de nou als braços de Libby sota l’ametller mentre em llegeix un breu poema de Pizarnik:
T’allunyes dels noms
que filen el silenci de les coses.

Una ressenya de Daniel Huezo.

Pots llegir aquesta ressenya en castellà a The Sentinel.

Aquí tens totes les ressenyes d’El Rock-Òdrom.

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram i a Twitter!

daniel huezo

Daniel Huezo

Col·laborador d'El Rock-Òdrom

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú