SONS OF EXODUS Castrexos

25 nov., 2021 | Ressenyes

sons of exodus castrexos

SONS OF EXODUS Castrexos // Data de sortida: 15 Octubre 2021 // Segell: The Borderline Music

Introducció i context:

Sons of exodus és el projecte literari, històric i musical del guitarrista i compositor gallec Carlos Cernadas. Cernadas fa servir Sons of exodus per explicar-nos de forma deliberadament lliure capítols de la història de Galicia, barrejant música i literatura. Metall i música tradicional gallega.

Castrexos és el segon capítol de Sons of Exodus. Si en el primer Sons of exodus s’explica com els gallecs van aconseguir foragitar a les tropes franceses el 1809 durant la invasió napoleònica, en aquest segon capítol se’ns relata l’arribada dels romans a les costes gallegues. En tots dos capítols la llegenda tradicional gallega és l’eix sobre el qual Carlos Cernadas construeix el seu relat. Un relat que esdevé imprescindible conèixer mitjançant la lectura del llibret (també disponible a sonsofexodus.com) per entendre la globalitat del projecte.

M’ha cridat l’atenció que a Sons of exodus, malgrat tractar-se d’una obra que s’endinsa en la història i la llegenda gallegues, que es referencia en instruments i melodies tradicionals d’aquella terra i que, al cap i a la fi, reivindica Galicia, Carlos Cernadas empri l’anglès com a idioma de les cançons en el seu primer capítol, l’homònim Sons of exodus. En canvi, per a Castrexos sí que fa servir el gallec. No cal dir que ho trobo tot un encert i quelcom molt més adient al projecte.

Per a Castrexos, la veu i la guitarra de Carlos Cernadas ha estat en companyia del baix de Diego P. Castro, de la bateria d’Héctor Pérez, de les gaites i flautes de Carlos Da Silva i Sabela Galbán, del grup pandereter Nunca é Tarde i dels cors de Pablo Rodríguez i Ricardo Figueiro.

carlos cernadas

Tot escoltant el disc de Sons Of Exodus, Castrexos.

En aquest segon capítol de Sons of exodus, se’ns explica la història dels castrexos, una tribu costanera que vivia de la caça, la pesca, l’agricultura i l’intercanvi comercial amb els fenicis que arribaven al poblat un cop l’any. Aquest és el punt de partida de la història que girarà al voltant de dos personatges, Anat i Brath, i mitjançant els quals coneixerem alguns dels ritus, tradicions i llegendes sobre aquella Galicia que rebia els primers embats dels exèrcits romans.

El CD el conformen vuit cançons que van de la mà dels vuit capítols del llibret. Musicalment, el treball és correcte però no és com per a llançar-hi coets. Totes les cançons són curtes (n’hi ha una que arriba als 3 minuts i 49 segons) amb vàries d’elles que amb prou feines freguen els tres minuts o queden fins i tot per sota. Això no permet gaire guarniment, amb prou feines l’estrofa amb la tornada i prou. Certament, d’algú que és guitarrista esperaria una mica més de lluïment amb el seu instrument, però Carlos Cernadas ens ofereix principalment riffs sobre els quals construeix aquestes breus cançons acompanyant-se de la gaita i la flauta i una veu càlida i agradable.

En conclusió:

El projecte Sons of exodus m’ha semblat interessant. Barrejar literatura, història, llegenda, música tradicional gallega i metall és quelcom que mereix la nostra atenció. Malauradament, però, trobo que la part musical és la més pobra de totes malgrat ser, a priori, la més important de l’obra.

Desitjo que Sons of exodus tingui continuïtat amb un tercer capítol perquè, torno a dir-ho, em sembla un projecte conceptualment atractiu. Ara bé, crec que cal treballar més les cançons perquè siguin més cançó i menys l’acompanyament sonor a un relat. Penso que, apuntant cap aquí, esprement més les possibilitats que un guitarrista hàbil com és Carlos Cernedas té al seu abast, la tercera part serà encara més interessant.

Una ressenya de César Rojas.

Pots llegir aquesta ressenya en castellà al web The Sentinel

Aquí tens totes les ressenyes publicades a El Rock-Òdrom.

Segueix El Rock-Òdrom a Telegram, YouTube i Twitter!

cesar rojas rockodrom

César Rojas

El Heavy Metal va entrar a la meva vida d'adolescent i me la va canviar. Avui segueix essent una afició que m'omple i m'ocupa temps. Entre altres coses, sóc el paio que porta això d'El Rock-Òdrom

La meva col·lecció de discos https://jebimetal-discos.blogspot.com
La meva manera de guanyar-me la vida https://comunica.barcelona

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú