Thrashtornats Metal Fest | 22 Abril 2023 | Cafè del teatre (Lleida)
Pòquer de thrashers
El Cafè del Teatre de Lleida va acollir dissabte passat la primera edició del Thrashtornats Metal Fest. Les quatre bandes participants van ser Neösebö, Oopart, Mildford Mocs & Gunther Cucs i els Reaktion com a caps de cartell. Malauradament la música en directe a la nostra ciutat no pot disposar del nombre de sales per a concerts que es mereixeria una capital provincial com és Lleida, i encara és més desolador quan es tracta de gèneres menys mainstream com el metal. Aquesta era, per tant, una molt bona oportunitat per a tots els aficionats al rock més extrem per poder gaudir no d’un, sinó de quatre concerts en una mateixa nit.
A les 19.00 h els artistes ja havien acabat les proves de so i una tímida fila de fent es començava a formar a l’entrada de la sala, la difusió de l’esdeveniment havia estat prou bona i s’esperava un bon aforament. Ja a les 19.30 s’obriren les portes i els assistents van començar a entrar, amb el gruix més important d’aficionats arribant passades les 20.00 h com és habitual, com a mínim a Lleida, amb el primer concert tot just iniciat i amb la sala no plena del tot, però prou com perquè els organitzadors respiressin tranquils i es creés un ambient del tot acceptable i engrescador.
El primer grup a tocar van ser els Neösebö, banda local de la capital de ponent que proposen un estil hard punk molt punyent. Molt destacable la seva posada en escena, els dos cantants tenen gran presència sobre l’escenari i dues veus molt potents. Les seves lletres, en castellà, són molt iròniques i plenes de crítica social com es habitual en el gènere, amb tornades fàcils de seguir. Especialment divertides les cançons “Vakaciones”, la qual posa al descobert tot un seguit de famosos que aprofiten les seves vacances per fer-se retocs estètics via Turquia; i “Komida Familiar” que relata la mandra que fa de vegades haver d’assistir al típic dinar familiar amb tota la ressaca d’haver sortit la nit anterior. Energia, diversió i molta connexió amb el públic des de l’inici fins al final dels 35 minuts i escaig que va durar la seva actuació.

Desplega Aquí El Setlist de Neösebö:
– “Loka Akademia”
– “XXL”
– “Puta Vida”
– “Vakaciones”
– “Doraimon”
– “Komida Familiar”
– “Reinicia”
En segon lloc van tocar els Oopart, vinguts des de Barcelona i que presentaven el seu segon disc publicat el 2022 “Return from Damascus”. Alineació thrasher clàssica de quatre membres amb guitarrista cantant –exclusivament en llengua anglesa-, els Oopart van agafar el relleu de Neösebo al vol i saber van mantenir l’interès del públic amb cançons ràpides i contundents. L’estil dels Oopart, a estones èpic i progressiu, però recorda sobretot els grans del thrash més clàssic, i es podia apreciar tocs molt clars d’influències dels grups d’aquest estil a cavall dels 80s i 90s, tant en les línies vocals com en els arranjaments musicals. Al meu parer una banda molt sòlida, amb tres quarts d’hora de setlist.

Desplega Aquí El Setlist d'OOPART:
– “Return From Damascus”
– “Medico”
– “Mora”
– “System Stall”
– “The King on the Wrong Throne”
– “Transmutation”
– “A Farewell to the Colonel”
– “Years of Lead”
– “The Abdul Alhazred Club Band”
Amb uns horaris estrictes i puntuals que es van mantenir tota la vetllada, els Oopart es van acomiadar donant pas a Mocs i Cucs (nom més curt que també fa servir aquesta banda lleidatana), que després d’una curiosa intro que ells defineixen com “technogayer”, van descarregar el seu peculiar estil amb unes lletres que basculen entre el friquisme i l’humor, la crítica social o la metafísica. Banda de quatre membres (presentaven nou guitarra solista aquella mateixa nit) que canta exclusivament en català (excepte la versió que es van marcar de Pantera), i que també combina dues veus principals, costa de definir estilísticament, cosa que pot ser positiva perquè no tenen dues cançons iguals. El seu públic local els va regalar llargues ovacions. El set va vorejar els tres quarts d’hora.

Desplega aquí el setlist dels Milford Mocs & Gunther Cucs
-“El cau del mantodeu”
-“El ministeri”
-“Pengem el virrei”
-“Més munició”
-“Fucking hostile”
-“Morirem tots”
-“Cadàvers en avançat estat de descomposició”
-“Tothom és merda”
-“Benvolgut ciutadà”
I va arribar el torn dels Reaktion, una banda de Barna que canta en anglès i que es notava la més rodada de la nit, formada per cinc membres que no van descansar ni un minut damunt l’escenari. D’un estil –un thrash metal més extrem- un pèl més dur que la resta de precedents de la vetllada, van oferir un sense parar de contundència i agressivitat. Val a destacar que comparteixen baixista amb els Oopart, i em va arribar que ell és l’artífex d’aquesta moguda del Thrashtornats, que pretén ser itinerant. El cantant es menjava l’escenari, un personatge totalment curiós i que es desvivia per emetre els gemecs més infernals. Tots els membres de la banda estaven molt còmodes amb els instruments, i van oferir una posada en escena orgànica i professional.

Desplega aquí el setlist de Reaktion
-“Overreaktion”
-“The immortal unreason”
-“HKK”
-“The great citizen”
-“Breathing silenci”
-“A piece of God within”
-“Before your eyes”
-“Obsessions”
-“To expect nothing”
-“Sweet desperation”
-“Bleeding of memòries”
-“Blackmailed existence”
-“Paraphilia”
En resum, bona entrada de gent a la vetllada, els quatre grups van oferir un molt bon directe (no hi va haver incidents destacables, a part d’una caixa que va trencar el bateria del tercer grup i que va ser substituïda a la següent cançó) i el personal de la sala va demostrar una gran professionalitat. Esperem que el format del festival tingui continuïtat i en puguem gaudir arreu del país.
Una crònica de Pablo Duarte
Fotos: Koldo Torrecillas
Pablo Duarte
Col·laborador d'El Rock-Òdrom
0 Comentaris