GABRIELLE DE VAL Kiss in a dragon night

5 jul., 2023 | Ressenyes

gabriella de val kiss in a dragon night

GABRIELLE DE VAL Kiss in a dragon night | Data de sortida: 17 Febrer 2023 | Segell: Escape Music

Ressenya publicada originalment en castellà a The Sentinel

Una Ressenya De Santiago Fernández.

Sembla que va ser ahir quan va caure a les meves mans, gairebé per casualitat, el primer disc de The Val, un grup que sorgia d’una extinta una formació vuitantera de rock melòdic que es deia Yin Yang i que es va guanyar un cert prestigi pel seu segon lloc en una de les edicions del aleshores puixant concurs “Villa de Madrid” i el seu posterior enregistrament d’un single. Aquell “Back” (2011) representava la tornada del gruix d’aquesta formació, ara amb el nom de The Val, deixant-nos una col·lecció de brillants cançons interpretades per una banda més madura, on destacaven l’excelsa labor del guitarrista i productor Alfonso Samos i la veu dolça, melodiosa i càlida de Gabrielle de Val.

Aquell descobriment em va impactar i d’aleshores ençà sempre he seguit al grup madrileny molt de prop, tant en els nombrosos concerts en què els he gaudit com amb els dos discos més que van publicar (“Heading for the Surface” el 2014 i “King Ocelot” el 2019), en els quals es confirmaven com una de les millors opcions dins del Rock melòdic nacional. I com sempre he pogut comprovar, tant en estudi com en directe, el talent de Gabrielle de Val es mostra capaç de tractar-se sense complexos amb els millors cantants de rock melòdic no sols en el territori nacional, sinó també fora de les nostres fronteres.

Aquesta circumstància no va passar desapercebuda per a Bruce Mee, editor de la revista especialitzada britànica Fireworks Magazine, qui ja coneixia “Back” però, sobretot, va descobrir l’enorme potencial de Gabrielle de Val en la gira que The Val va fer per Gran Bretanya fa uns anys. A partir de llavors, després del contacte establert en aquell tour, Bruce Mee va voler que Gabrielle fos una de les cantants del disc “The Garden” (aquí la nostra ressenya) (2022) d’un projecte anomenat Circle of Friends en el qual homenatjava la seva mare recentment morta.

El següent pas no s’ha fet esperar. Amb Bruce Mee com a intermediari, la companyia Escape Music s’ha decidit a llançar a Gabrielle de Val com a artista en solitari, en una aposta decidida perquè el seu talent arribi a tots els fans del rock melòdic a nivell internacional.

gabrielle de val

“Kiss In A Dragon Night” és, per tant, el primer disc en solitari de Gabrielle de Val. Secundat per una portada al·legòrica al nom del disc, la seva elecció no és casual, ja que “Kiss In A Dragon Night” és un dels quatre temes rescatats d’aquell “Back” i que ara també apareixen en aquest treball, amb algunes modificacions tant en el concepte dels temes com per l’al·licient afegit de comptar en ells amb la col·laboració de grans cantants del panorama internacional. El disc també conté altres dues versions, en aquest cas alienes, dels clàssics “Moonlight Shadow” (Mike Oldfield) i “Stayin’ Alive” (Magnum). L’altra meitat del disc es compon de sis temes inèdits, signats per alguns dels destacats músics que han col·laborat en aquest projecte.

I és que la nòmina de músics que han intervingut en l’enregistrament és tan extensa com brillant: En ell comptem amb les guitarres de Gary Pihl (Boston / Sammy Hagar), Fredrik Folkare (Nordic Union / Unleashed), Steve Norris i Keith Atack; els teclats d’Eric Ragno (Joe Lynn Turner / Babys), Steve Mann, Nick Fole i Tommy Denander; en la bateria s’ha comptat amb Johan Kullberg (HammerFall) i Fredrik Gustafsson, mentre del baix se n’ha encarregat Fredrik Folkare.

A més, molts dels temes estan cantats en format duet, ja que Gabrielle comparteix línies vocals amb cantants consagrats de la talla de Steve Overland (FM i Lonerider), Mick Devine (The Roads / Seven), Robin McAuley (McAuley Schenker Group), Mark Boals (Yngwie Malmsteen) i Terry Brock (Strangeways). Tot un luxe.

Una vegada escoltat amb deteniment aquest treball, el primer que crida l’atenció és el so i la concepció de l’estil, molt en la línia de l’actual Rock Melòdic en volada al nord i centre d’Europa. Sens dubte és el disc més potent i amb més força que mai hagi enregistrat Gabrielle de Val. Això fa que, en comparació amb la producció d’Alfonso Samos en els treballs amb The Val, s’hagin perdut alguns elements elegants i sofisticats darrere d’una instrumentació i un so amb més múscul. Això no és ni millor ni pitjor, sinó una diferent concepció del que “Kiss In A Dragon Night” ofereix a l’oient. A més, donat el nivell dels músics implicats, és evident que l’execució instrumental és impecable, sent els duets amb els altres vocalistes un dels al·licients del disc.

Segons l’origen dels temes inclosos en el disc, aquests es poden dividir en tres clars blocs.

En el primer podem reunir els temes inèdits, que s’intercalen entre les versions per a conformar la meitat del disc. Em crida l’atenció que cap d’ells tingui l’autoria de Gabrielle de Val, ja que a més de gran cantant és una excel·lent compositora (de fet, tots els temes de The Val porten la seva signatura). En aquest cas, l’autoria de quatre dels temes inèdits és a càrrec de Steve Overland i Tommy Denander, sent els altres dos fruits de la inspiració de Mick Devine i Fredrik Berghi en un cas i Judithe Randall, James Christian (House of Lords) i Susan DeiCicchi (E.Z.O.) en l’altre.

Tots ells conjuminen la veu inconfusible de Gabrielle i el sentit centreeuropeu del hard melòdic contemporani, sent “Fight For Love”, cantada amb amb Mick Devine, el que s’acosta més a l’estil habitual dels anteriors treballs de The Val. De la resta, sens dubte em quedo amb “Candle In The Window”, la meva preferida dels temes nous que porta el disc, encara que també té el seu atractiu el pur Rock & Roll que destil·la “Natural High” (cantat al costat de Steve Overland) i la potència de “Take On The World”, “Fuel To The Fire” i “Let’s Get Something Started”, molt més canyers del que es podria esperar, coneixent la trajectòria anterior de la cantant hispà-germànica.

Quant a les versions alienes, crida l’atenció el brusc contrast entre les pistes instrumentals i vocals de “Moonlight Shadow”, amb Gabrielle cantant amb la seva dolçor característica sobre una instrumentació potent i amb molta força, provocant un xoc de conceptes que sorprèn en les primeres escoltes. Quant a “Stayin’ Alive”, manté l’essència i la màgia d’aquest clàssic publicat per Magnum allà per 1979, ara amb la deliciosa veu de Gabrielle en dueto amb Terry Brock.

Com deia al principi d’aquesta ressenya, quatre són els temes rescatats de “Back”, inclosos ara en aquest disc. Aquell debut de The Val emmalaltia d’un so concorde a la qualitat dels temes, així que és un plaer escoltar-los ara amb més urpa.

“Kiss In A Dragon Night” dóna nom al disc, mantenint la mateixa cadència original, enriquida ara pel millor so i una instrumentació més sofisticada, amb Robin McAuley deixant constància de la seva classe. Alguna cosa semblança ocorre amb “When Midnight Menges”, cantada amb Mark Boals, que sona ara més dura, amb més riquesa instrumental i incloent un gran solo de guitarra.

M’ha agradat especialment “Pay For The Lonely Nights”, al qual li ha anat molt bé la revisió que s’ofereix en aquest disc, adquirint la força que li mancava a la versió original. Per desgràcia, no puc dir el mateix de “Hold On”, cantada al costat de Mick Devine. Transformar un tema tan bo té el risc d’empitjorar-lo, i és el que ha succeït. “Hold On” és una de les millors balades que ha donat el rock melòdic en molts anys i ara ha canviat a pitjor. La seva delicadesa demana a crits estar el més nua possible, potser únicament amb piano o guitarra acústica acompanyant la veu de Gabrielle de Val. En comptes d’això, han optat pel camí contrari, sobrecarregant la instrumentació i deixant a un costat la dolçor original. A més, s’han escurçat els silencis entre versos en les estrofes, donant la sensació de ser cantada de forma atropellada. Una pena.

Fa molt temps que vaig vaticinar que Gabrielle de Val tenia un forat per omplir en el panorama internacional. No és mèrit meu, ja que el seu talent, veu i presència escènica així ho indicaven clarament. Donada la situació endèmica del rock melòdic nacional, la sortida fora de les nostres fronteres és la seva millor opció. “Kiss In A Dragon Night” és la seva carta de presentació per a aquells que no coneguessin The Val. Tant de bo sigui el primer de molts més passos cap a la fama.

Segueix El Rock-Òdrom a Youtube, Telegram i Twitter!

Santi Fernández "Shan Tee"

Col·laborador d'El Rock-Òdrom i director de The Sentinel

0 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Menú